Het is niet ideaal om kamerplanten in de winter te verpotten, maar in bepaalde gevallen kan het nodig zijn.

rootbound graslelie

Je hebt misschien gehoord dat kamerplanten nooit in de winter verpot moeten worden. Maar hoewel het verpotten van planten in de winter niet ideaal is, kan het in bepaalde omstandigheden nodig zijn. Of je je nu zorgen maakt over wortelproblemen of je kamerplanten gewoon ruimere potten wilt geven, hier lees je hoe je kunt zien of je planten in de winter verpot moeten worden, plus tips om de stress van een onlangs verpotte plant tijdens de koudere maanden te verminderen.

Kamerplanten verpotten in de winter

Over het algemeen is de winter niet het beste seizoen om te verpotten. In deze tijd van het jaar zijn de dagen korter en krijgen planten van nature minder licht, wat hun groei vertraagt ​​en de noodzaak om te verpotten vermindert. Bovendien zijn veel kamerplanten in de winter halfslapend en verpotten op dit moment kan de kans op plantstress en overbewatering vergroten.

Als het mogelijk is, is het het beste om te wachten tot de lente met verpotten, omdat planten in deze tijd van het jaar sneller groeien en zich gemakkelijker aan hun nieuwe potten zouden moeten aanpassen. Als uw kamerplanten echter moeite hebben met stress, ongedierte of andere problemen, is het prima om planten ook in de winter te verpotten.

Redenen om in de winter te verpotten

Het kan nodig zijn om een ​​kamerplant in de winter te verpotten als de plant tekenen van stress vertoont. Om u te helpen beslissen of uw plant een nieuwe pot nodig heeft of niet, volgen hier enkele tekenen dat verpotten in de winter wellicht nodig is:

  • Te veel wortels. Te grote wortels (een ‘rootbound’ plant) kunnen boven de grondlijn uitkomen, door de drainagegaten in de pot van uw plant prikken of de binnenkant van de pot strak omsluiten. Cirkelvormige wortels maken het voor potplanten moeilijker om water op te nemen en zijn een duidelijk teken dat verpotten nodig is.
  • Groeiachterstand. Te kleine potten beperken de wortels en kunnen een groeiachterstand veroorzaken. Vertraagde groei is echter niet altijd problematisch en planten groeien van nature langzamer in de winter.
  • Wortelrot. Als de wortels of stengels van uw plant papperig en stinkend zijn, kan uw plant last hebben van wortelrot. Dit gebeurt wanneer planten te veel water krijgen en kan in ernstige gevallen verpot moeten worden.
  • Kapotte pot. Als de pot van uw plant kapot is, is het uiteraard tijd voor een nieuwe pot.
  • Ongedierte. De meeste plagen bij kamerplanten kunnen worden bestreden met biologische insecticide zeepsprays. Maar als uw plant ernstig is besmet met ongedierte, kunt u uw plant verpotten in verse aarde om ongedierte en hun eieren te verminderen. Dit kan vooral effectief zijn bij het bestrijden van varenrouwmuggen.
  • Slechte drainage. Potgrond degradeert na verloop van tijd en kan te compact worden. Als water rechtstreeks door de pot van uw plant stroomt of de potgrond barst en krimpt van de zijkanten van de pot, is het misschien tijd om uw plant te verpotten in verse aarde.

Hoe planten in de winter te verpotten

Tijdens de warmere maanden helpt het verpotten van kamerplanten buiten om morsen van potgrond te voorkomen. Maar in de winter is het het beste om kamerplanten binnen te verpotten, omdat tropische planten gevoelig kunnen zijn voor zelfs korte periodes van blootstelling aan kou. Als u zich zorgen maakt over de rommel, leg dan wat krantenpapier over uw verpotruimte voordat u begint.

Stap 1: Kies de juiste pot
Als u kamerplanten verpot vanwege wortelrot of ongedierteproblemen, kunt u uw oude potten hergebruiken, zolang u ze eerst schoonmaakt en steriliseert. Als uw plant echter een grotere pot nodig heeft, kies dan een pot die slechts een of twee maten groter is dan uw huidige pot. Plantenpotten die te groot zijn, kunnen de kans op overbewatering en wortelrot vergroten.

Stap 2: Verwijder de oude pot
Sommige planten glijden gemakkelijk uit hun oude potten, maar u moet mogelijk meer elleboogvet gebruiken om planten met te lange wortels uit hun kweekbakken te krijgen. Om te beginnen, houd je de stengels van de plant met één hand vast en gebruik je andere hand om de pot los te wrikken met een zachte, draaiende en optillende beweging.

Door de zijkanten van de pot te knijpen als ze flexibel zijn of door een botermes langs de binnenkant van de rand van de pot te halen, kun je compacte grond losmaken en hardnekkige potten losmaken.

Stap 3: Inspecteer de wortels
Zodra je plant los is van zijn oude pot, controleer je de wortels zorgvuldig op tekenen van schade of rot. Papperige en stinkende wortels moeten worden weggeknipt met een gesteriliseerde snoeischaar of schaar, terwijl cirkelvormige wortels voorzichtig uit elkaar kunnen worden geplukt om de wateropname te verbeteren. Zorg ervoor dat je de wortels te allen tijde voorzichtig vastpakt en gebruik één hand om kwetsbare stengels en topzware planten te ondersteunen om onbedoelde breuken te voorkomen.

Stap 4: Verpot je plant
Om je plant te verpotten, voeg je enkele centimeters verse potgrond toe aan je pot. Plaats vervolgens de kluit van je plant in de pot zodat deze op dezelfde diepte zit als in de oude bak. Vul de pot met meer aarde totdat de grondlijn ongeveer 2,5 cm onder de rand van de pot zit. Druk de aarde rond de basis van je plant aan om de stengels rechtop te houden en voeg een steunstok toe als je plant die nodig heeft.

Vermijd het gebruik van potgrond die koud of bijzonder vochtig is. Vers verpotte planten nemen vocht langzamer op en te natte of koude grondsoortenkan schade aan de wortels veroorzaken.

Stap 5: Bewater goed
Laat uw plant in de pot zakken door hem een ​​flinke slok water te geven en zet uw plant vervolgens terug op de oorspronkelijke groeiplaats. Sommige planten kunnen tekenen van transplantatieschok vertonen na het verpotten, zoals verwelkte bladeren en vergeling van de bladeren, maar dit is meestal geen reden tot paniek. Geef uw plant gewoon licht en water indien nodig en uw plant zou snel genoeg moeten herstellen.

Nog enkele tips

Is er een slecht moment om planten te verpotten?
De lente is de beste tijd om planten te verpotten, maar kamerplanten kunnen technisch gezien in elk seizoen worden verpot. Het enige moment waarop u planten niet moet verpotten, is wanneer ze in bloei staan.

Moet ik de grond laten drogen voordat ik verpot?
Kamerplanten moeten in enigszins vochtige grond staan ​​en vervolgens in even vochtige grond worden verpot om hun wortels gehydrateerd en gezond te houden.