Waarom huilt mijn monstera? Planten experts onthullen de antwoorden achter een treurende kamerplant.

Bel nog geen planten psycholoog, hier zijn alle redenen waarom dit zou kunnen gebeuren.

Het kan behoorlijk verontrustend zijn om naar je Monstera plant te kijken en te zien dat er druppels water van de bladeren vallen. En hoewel planten reacties kunnen vertonen op externe invloeden, zijn er meer plausibele redenen waarom je plant drupt dan alleen zijn emotionele toestand.

Als het gaat om de gezondheid van onze kamerplanten, kunnen bepaalde duidelijke symptomen van stress gemakkelijk en snel worden verholpen. Bijvoorbeeld, de redenen waarom je monstera bladeren bruin worden of waarom er schimmel op de grond van je plant zit, kunnen snel worden vastgesteld en gecorrigeerd.

Als je echter ziet dat jouw verder gezonde monstera plant huilt, kan een plantenliefhebber al eens in paniek raken. Daarom hebben we nagekeken wat planten experten te zeggen hebben over dit vreemde fenomeen.

Lees hier nog meer over de verzorging van je Monstera.

Waarom druppelt mijn Monstera water?

Zelfs als je alle meest voorkomende fouten bij kamerplanten kent die je moet vermijden, kan je plant je verrassen met een mysterieus symptoom waardoor je je afvraagt ​​wat je verkeerd doet.

In tegenstelling tot wanneer je merkt dat de toppen van de bladeren bruin worden, is het zien van water dat van je plant druppelt niet altijd een grote reden tot bezorgdheid. Maar klopt dat wel? Dit is wat planten experts zeggen over huilende planten en wat dit vreemde fenomeen veroorzaakt.

  1. Te veel water geven

Net zoals andere planten kunnen gaan hangen, kan consistent te veel water geven ertoe leiden dat uw monstera-bladeren water gaan druppelen.

Of zoals een Monstera-expert zegt: “In sommige gevallen is de oorzaak van druppelen te veel water geven, wat een veelvoorkomend probleem is voor veel kamerplanten en naast druppelen kan het leiden tot vergeling van de bladeren van de plant en uiteindelijk ook wortelrot.”

Om dit te voorkomen, raadt ze aan om de grond van uw plant te controleren voordat je hem water geeft en alleen water te geven als de bovenste laag grond, de bovenste 2 tot 3 centimeter ervan, volledig droog is. Laat de pot van de plant na het water geven goed uitlekken en laat hem niet in een overschot water staan. Over het algemeen is het beter om je plant minder vaak water te geven als hij dergelijke problemen heeft en de plant zal je zelf laten weten wanneer hij meer water nodig heeft.

Weten hoe vaak je je kamerplanten water moet geven, afhankelijk van de soort die je verzorgt, zal een groot verschil maken voor de gezondheid van de plant.

  1. Overbemesting

Hoewel het bemesten van je planten een van de makkelijkste plantentips voor beginners is, kan je er ook mee overdrijven en zelfs je plant beschadigen.

Soms kan druppelend water ook worden veroorzaakt door overbemesting, wat niet bepaald goed is voor kamerplanten in potten, omdat het kan leiden tot bladverbranding, wortelrot en zelfs de dood van de plant. Als je vermoedt dat je je monstera te veel hebt bemest, dan is de eerste stap om dit te verhelpen het weken van de potgrond waarin hij geworteld is met water om zoveel mogelijk overtollige meststof te verwijderen.

Maar dit zal niet altijd zal werken en als je plant nog steeds tekenen van stress vertoont, dan is de volgende beste stap om hem volledig te verpotten met verse potgrond en te voorkomen dat je hem opnieuw te veel bemest.

  1. Hij moet verpot worden

Na overbemesting kan een huilende monstera ook een teken zijn dat je je plant moet verpotten. Anders dan hoe je voor een orchidee moet zorgen, hebben monstera’s specifieke voorkeuren voor hoe lang ze in een bepaalde pot blijven.

Als je merkt dat je monstera waterdruppels zweet, kan dit erop duiden dat hij verpot moet worden. Dit kan komen doordat de wortels te dicht op elkaar staan ​​en niet genoeg ruimte hebben om nog te groeien.

De grond rond de wortels kan ook verdicht zijn, waardoor de wortels praktisch worden verstikt en de luchtstroom naar de plant wordt beïnvloed. Dit zal ertoe leiden dat de plant zweet of huilt terwijl hij probeert overtollig vocht kwijt te raken.

Om dit te bestrijden, haalt u uw monstera uit de pot waarin hij staat en verpot u hem met verse potgrond in een iets grotere pot – een die helemaal schoon is en geen sporen van overgebleven aarde bevat.

We raden aan om een ​​nieuwe pot met drainagegaten te kopen, en best een die wordt geleverd met een schotel om overtollig water op te vangen.

  1. Omgevingsstress

Helaas kunnen de lucht en atmosfeer waarin de plant leeft van invloed zijn op hoe hij gedijt. Zozeer zelfs dat de hitte, het licht en de blootstelling aan lucht aan uw plant hem kunnen laten huilen.

“Als de bladeren van je plant zweten, kan dit ook een normale reactie zijn op omgevingsstress en is het meestal geen probleem, mits het wordt aangepakt voordat het de plant echt begint te beschadigen”, legt een expert uit.

De omgevingsstressoren waar hij voor waarschuwt, zijn temperatuur, vochtigheid en zonlicht. Hij zegt dat als je monstera genoeg zonlicht krijgt, hij kan gaan zweten om dit te compenseren en dat hij ook op dezelfde manier kan reageren om zichzelf af te koelen als de kamertemperatuur waarin hij staat te hoog is. Zelfs de makkelijkste kamerplanten om in leven te houden, kunnen dus toch vrij snel het slachtoffer worden van omgevingsstressoren.

Nog enkel FAQ

Moet je druppels op je Monstera afvegen?

De waterdruppels, ook wel guttation genoemd, lijken misschien behoorlijk alarmerend als je ze voor het eerst van de bladeren van je plant ziet komen, maar het is het beste om ze met rust te laten. Net zoals je voorzichtig moet zijn bij het schoonmaken van plantenbladeren, moet je, als je het overtollige water van je monstera plant wilt verwijderen, dit ook met de nodige voorzichtigheid doen.

Als je de druppels afveegt, kun je de bladeren beschadigen of de natuurlijke processen van de plant verstoren. Concentreer je in plaats daarvan op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de overmatige vochtigheid, zoals het aanpassen van je bewatering of het verbeteren van de ventilatie rond de plant.

Hoe los je een wateroverlast op bij een monstera?

Als je concludeert dat je je monstera te veel water hebt gegeven, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen, of in ieder geval om het herstel van je plant te bevorderen.

“Als je monstera constant water druppelt en de grond te nat aanvoelt, is het cruciaal om actie te ondernemen om wortelrot en andere problemen te voorkomen,” zeggen de experts. “Begin met het beoordelen van de omgeving en je water routine voor de plant en zorg ervoor dat de pot een goede drainage heeft en dat je de grond tussen het watergeven door licht laat opdrogen.”

Mocht je merken dat de grond last van overtollig water heeft, haal de plant dan voorzichtig uit de pot en schud de overtollige grond er voorzichtig af, zodat je hem kunt verpotten in verse, goed waterdoorlatende grond.

Hoewel een huilende monstera misschien niet het ergste symptoom is dat je kunt tegenkomen, moet je snel handelen en proberen ontcijferen wat de tranen precies veroorzaakt. Het proces van ‘guttatie’ is volkomen normaal en kan zelfs duiden op een gezonde plant, maar het is altijd een goed idee om je plant te controleren op een mogelijk probleem om veilig te zijn.

Lees hier nog meer over de verzorging van een Monstera.