Stel je voor dat je een exotische plant wilt kweken, maar je weet niet waar je moet beginnen. Je vindt het leuk om voor planten te zorgen, maar je weet niet alles over het kweken ervan. Als dit een beetje op jou lijkt als beginnende plantenliefhebber, ben je hier aan het juiste adres. Deze ultieme gids is handig bij het zelf gaan houden van Scindapsus Pictus. Het bevat daarnaast natuurlijk ook verzorgingstips.

Heb je ooit gehoord van Scindapsus Pictus? Het is een plant uit Zuidoost-Azië en heeft relatief weinig onderhoud nodig. En met deze gids wordt het verzorgen van deze mooie plant nog makkelijker! We zullen alle feiten en informatie over de plant doornemen, evenals hoe je hem in zijn ontwikkelingsstadia moet verzorgen.

De basis van Scindapsus Pictus

Scindapsus Pictus, ook bekend als de zilverrank, is een bloeiende plant en komt uit de aronskelkfamilie Araceae. De plant komt uit gebieden in Zuidoost-Azië, zoals Bangladesh, de Filipijnen, Thailand en een paar andere. Het komt uit de Scindapsus-familie, die een behoorlijke reeks interessante planten heeft.

Van Scindapsus Pictus Argyraeus-variëteit, ook wel bekend als de “Argy” (zie foto hierboven), tot de Scindapsus Pictus exotica-variëteit, er zijn veel variaties van deze prachtige plant die allemaal verschillende patronen en markeringen hebben. Er zijn minstens 35 verschillende planten onder de naam Scindapsus, maar daar gaan we nog niet te diep op in.

Het enige wat u moet weten, is dat we het hier nu hebben over Scindapsus Pictus. De plant kan variëren op basis van de verschillende hybriden met soms subtiele verschillen in de bladtekening. Ze zijn echter allemaal te herkennen aan de dikke groene bladeren met zilverachtige vlekken.

scindapsus pictus silver lady

Vooral bij de silver lady of exotica-variant zijn er dikke zilveren vlekken over elk blad. Ze groeien langzaam, maar kunnen in de open grond tot 3 m hoog worden. De bloemen worden echter zelden bloeiend gezien, maar dat betekent niet dat u niet goed voor uw plant zorgt. Hij kan immers alleen buiten overleven in warmere omstandigheden, dus bij ons in gematigde streken kunnen we maar zo veel met de plant bereiken..

Hoe bloeit deze plant?

Bloemen zijn doorgaans niet erg aanzienlijk, hoewel ze dus wel kunnen voorkomen. Ze zijn gewoon geen belangrijk kenmerk van deze plant voor de gewone liefhebber. Wanneer ze echter bloeien, is het in de zomer en krijgen ze kleine bloeiwijzen, ook wel spadix genoemd. Ze zijn meestal felgroen en worden af ​​en toe gevolgd door kleine bessen.

Zoals eerder vermeld, is dit geen bepalend kenmerk van de plant. Verwacht niet dat hij helemaal zal bloeien; als je er echter goed voor zorgt, kan hij op een dag toch plots gaan bloeien.

Hoe verzorg je de plant?

Er is veel om in het oog te houden bij het verzorgen van een plant, en Scindapsus Pictus is niet anders. Deze plant heeft bepaalde temperaturen, licht- en luchtomstandigheden nodig om te gedijen.

Temperatuur en licht
De plant heeft helder licht nodig maar geen direct licht. De gezondste groei vindt plaats tussen 18 °C en 29 °C.

Houd er rekening mee dat Scindapsus Pictus weliswaar van hoge temperaturen houdt, maar dat hij gevoelig is voor verbranding of uitdroging van zijn bladeren in direct zonlicht. Zorg dus voor een gezonde balans tussen licht en temperatuur.

Bodem
Hij doet het slecht in natte grond. Hij houdt vanis een commerciële potgrond voor binnen. Maar houd hem dus behoorlijk droog. Het belangrijkste om te onthouden is dat de grond goed draineert en dat je hem niet te veel water geeft (wat we later zullen bespreken). Het is goed om ervoor te zorgen dat je plant in grond staat die hem voedt en helpt groeien, dus niet in slecht drainerende grond zonder voedingsstoffen.

Water
De sleutel tot het verzorgen van deze plant is om te allen tijde overbewatering te voorkomen. Dat is nog een reden waarom je een goed drainerende grond nodig hebt, maar het is ook relevant bij het water geven. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft of te vaak water geeft.

Geef langzaam water met water op kamertemperatuur, alleen als de bovenste vijf centimeter van de grond droog zijn. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel water geeft.

Verpotten
Het is tijd om te verpotten wanneer je wortels voorbij de drainagegaten ziet groeien. Verpot de plant elke één tot twee jaar. Dit moet worden gedaan wanneer het groeiseizoen begint, ergens in de lente dus. Kies een pot die 4 a 5 centimeter groter is dan de huidige.

Feiten over Scindapsus Pictus

Wist je dat er vier verschillende veelvoorkomende soorten Scindapsus Pictus zijn? Eerder leerden we dat er meer dan 35 variaties van Scindapsus Pictus zijn. Er zijn er echter maar een paar te koop en veel ervan zijn ongelooflijk zeldzaam. De vier veelvoorkomende soorten zijn:

Scindapsus Pictus Argyraeus
Deze variatie, die in de volksmond soms ‘zilverpothos’ wordt genoemd, heeft meestal meer zilveren vlekken. Deze vlekken zijn vrij klein, maar er zitten er meestal veel op elk blad. De naam van deze plant betekent “zilverachtig”, wat de zilveren uitstraling van de bladeren beschrijft. Het is waarschijnlijk de meest voorkomende van de vier. Een foto zie je helemaal bovenaan deze pagina.

Scindapsus Pictus Exotica
Exotica staat bekend om zijn enorme bladeren en sterkere bonte kleur. Ze hebben doorgaans bonte randen aan de randen van hun grote bladeren en zijn een van de aantrekkelijkste varianten van deze planten. Voor een foto zie hierboven.

Scindapsus Pictus Silver Satin
Deze hebben een blad dat erg lijkt op dat van de Exotica. Hun bladeren hebben echter veel minder bonte kleuren. Deze zien er meer uitgespreid uit op hun bladeren, omdat hun vlekken meer willekeurig verspreid dan Exotica.

scindapsus pictus silver satin

Scindapsus Pictus Silvery Ann
Deze zilverachtige plant heeft vergelijkbare bladeren als de Argyraeus, maar de bladeren van de Silvery Ann zijn veel bonter. Ze zijn bijna altijd half bedekt met zilver. Dit zijn absoluut de meest zilveren bladeren die je bij deze soort kan hebben.

Scindapsus Pictus Silvery Ann

Bekijk hier welke Scindapsus planten je bij bol.com kan bestellen.

Stekken

Om deze fijne plant te stekken heb je enkel maar een kort stukje stengel nodig met een of meerdere bladeren. Je zal zien dat een stekje vrij snel meer wortels ontwikkelt als je het een tijdje in water zet. Zoals vaak is het begin of midden van het groeiseizoen de beste tijd omdat de plant dan het meeste energie heeft om nieuwe wortels te ontwikkelen. Net zoals de Monstera is de Scindapsus makkelijk te stekken, wat het ook nog een extra leuke plant maakt.

Als je het stekje in de grond steekt met de nieuwe wortels geef je in het begin voldoende water zodat de wortels aan hun nieuwe omgeving kunnen wennen. Geleidelijk aan geef je daarna minder water. Wil je een volle hang- of klimplant dan plaats je best enkele stekjes bij elkaar in één pot

Conclusie

Over het algemeen is de Scindapsus Pictus vrij gemakkelijk te verzorgen. Zorgen dat je de plant op de juiste manier water geeft en in een goede pot zet is een must. Je moet ook weten dat hij niet van zonlicht houdt. Deze plant in stand houden tot hij groeit is toch eenvoudig met alle informatie die hier wordt weergegeven.

Daarbij komt nog dat het een plant is die je op verschillende manieren kan houden. Je kan enkele stekken in een pot zetten en hem laten afhangen als hangplant, of je doet hem in de hoogte groeien langs een rekje of mosstok. Als je een dichter bladerdek wil kan je best meer dan een stekje of plantje bij elkaar zette.